25.12.2005

Televizyonda bir idam mahkumu






31 Temmuz 1962 Salı tarihli Hürriyet Gazetesinden

Televizyonda bir idam mahkumu

Cezası affedilmezse Crump cuma günü elektrikli sandalyeye oturacak

New York, 30 - 9 yılda 14 defa ölüm odasının kapısından dönmüş ve cuma günü elektrikli sandalyesiyle 15. randevusuna gidecek olan zenci katil Paul Crump, bu gece televizyona çıkmış ve ölüm cezasının, hapse çevrilmesi için Amerikan halkına yalvarmıştır.

MAKTULÜN KARISI DA

Paul Crump'ın 1953 yılında 10000 dolar çalarken vurduğu fabrika bekçisinin dul eşi Bayan Veronica Zukowski de bu televizyon programına Crump ile beraber çıkmış ve idamlığın af talebini desteklemiştir. Amerika tarihinde ilk defa olarak bir cezaevi müdürü (Crump'ın hapis yattığı cezaevinin müdürü Jack Johnson) de aynı televizyon programında Crump'ın idam edilmeyip affedilmesini talep etmiştir.

SAATLERİ SAYIYOR

Bu korkunç programın mühim bir kısmı, evvelki gün Crump'ın halen ölüm hücresinde çile doldurmakta olduğu cezaevinde filme alınmıştır. Crump, halen Cook Cezaevindeki ölüm hücresinde, idamını bekliyerek saatleri saymaktadır.

Bu geceki garip televizyon programına cezaevinin ruh doktoru, Crump'ın avukatı ve idamlığın muhakkak surette ölmesi gerektiğini savunan tek adam Illinois Eyaleti Başsavcısı da iştirak etmiştir.

SON KARAR

Illinois Valisi Otto Kerner, Eyalet Af Heyeti ile kefalete rapten tahliye heyetlerini pazartesi günü Crump'ın talebini görüşmek üzere toplantıya davet etmiştir. Bu toplantılarda Crump'ın cezasının hapse çevrilmesi için idamlığın yapmış olduğu talepler incelenecek ve ölüm mahkumu hakkında son karar verilecektir.

MASUM DEĞİLİM

Crump'ın kurtarılması için girişilen kampanya, bütün Amerika'yı meşgul etmektedir. Crump, cezasının hapse çevrilmesi için verdiği istidatta masum olduğunu iddia etmemekte, bilakis cezaevinde iken ıslah olmuş ve cemiyete zararlı bir insan olmaktan çıkıp, faydalı bir insan haline gelmiş olduğunu bildirmekte ve bu sebeple idam edilmemesini istemektedir.

ŞİİR DE OKUDU

Crump, 9 yıldan beri ölüm hücresinde yaşamaktadır ve bu zaman zarfında hukuk, felsefe ve sosyoloji mevzuatlarında uzun etütler yapmıştır. Bu arada, bir roman da kaleme almış bulunan Paul Crump halen 2. bir romanı da yarılamış bulunmaktadır. Crump, dün geceki misline rastlanmamış televizyon yayını esnasında, ölüm hücresinde yazmış olduğu şiirlerden bazılarını da okumuştur.

Crump, cezaevine girdiği vakit, "Vahşi bir hayvandan farkı olmadığını" söylemekte, fakat artık "Babası" saydığı Cezaevi Müdürü Johnson'un yardımı ile "Bambaşka bir insan haline gelmiş" olduğunu söylemektedir.

Ölüm hücresinde beklediği 9 yıl boyunca Crump, 14 defa idam odasına kadar gitmiş, fakat son dakikada verilen infazın tehiri kararları sayesinde kurtulmaya muvaffak olmuştur. Davasını, temyiz talepleri ile Yüksek Mahkemeye kadar götüren Crump bu mahkemeden aldığı iade-i muhakeme kararından sonra, 2. defa idama mahkum olmuştur. Bu seferki Crump'ın son şansıdır ve cezası hapse çevrilmediği taktirde, cuma günü elektrik sandalyesinde can verecektir.

Hiç yorum yok: