25.02.2006

Twist'in modası geçiyor!

31 Temmuz 1962 Salı tarihli Hürriyet Gazetesinden

İki yeni dans, Avrupa'da büyük bir rağbet gördü
Avrupa'da twist çılgınlığı devam ederken yeni iki dans, taraftar bulmaya başlamıştır. Birine "Slop" diğerine "Madison" ismi verilen bu iki dans, twist'e biraz benzemekle beraber, ondan bir hayli farklıdır. Bu farkın neden ibaret olduğunu anlatmak için, geçenlerde bir Fransız dergisi, M. Brenot isminde bir muhabirini, bu dansları lanse eden Paris'in en meşhur Regine Gece Kulübüne yolladı.
Brenot gördüklerini şöyle nakletmiştir:
-Twist'i nasıl anlatabilirsiniz? Vücudun olduğu yerde kıvrılması değil mi? O halde "Madison" da, vücudun birdenbire olduğu yerde aşağıya doğru kaydırılmasıdır. Evvela vücudun üst kısmı yaylanıyor. Tıpkı bir yayla çekiliyormuş gibi, sonra birdenbire çömeliyormuş gibi hareketlerle vücut aşağıya doğru kayıyor. Ama bu kayma hareketi hiç de hantal olmuyor, zarif ve son derece ölçülü oluyor. İşte "Madison" budur.


















AFRİKA'NIN İLHAMI
"Slop"a gelince, bu dans, sadece bacakların çok zarif hareketleri üzerine kurulmuş. Mini mini adımlar, bacakların gayet zarif bükülüşleri, dansın bütün hususiyetlerini teşkil ediyor. Dansörler iki sıra oluyorlar ve sanki oldukları yerde duruyorlar. Halbuki hakikatte ayakları ile son derece zarif hareketlerle tempoya uyarak dans ediyorlar. Bazı kimseler slop için bu bakımdan biraz da hep birlikte oynanan Afrika danslarını hatırlattığını söylüyorlar ama bu dans, muhakkak ki o iptidai danslardan çok daha zarif.
















DANS MUHAREBELERİ OLACAK
Brenot bu iki dansın bazı figürlerini anlatmak için her ikisini de krokilerle göstermiştir. Bu sene gece kulüplerinde yapılacak olan twist, Slop ve Madison muharebeleri hakkında fikir edinmek için, bu krokilere göz gezdirmek kafidir. O zaman bu dansların zannedildiği kadar basit olmadığı derhal anlaşılır.

Hiç yorum yok: