22.01.2006

Kennedy az bir farkla Nixon'u mağlup etti

10 Kasım 1960 Perşembe tarihli Yeni Sabah Gazetesinden

Kennedy az bir farkla Nixon'u mağlup etti
(Radyo ve Ajanslar)
Washington, 9 -Amerikan Başkanlık seçimini Demokrat Parti'nin adayı bulunan 43 yaşındaki genç senatör John Kennedy kazanmıştır.
Tasnif henüz devam ettiğinden bu netice resmen ilan edilmemiştir. Halk oyu bakımından seçimin galibi Kennedy'nin rakibi, Cumhuriyetçi Nixon'u az bir sayı farkıyle mağlup ettiği anlaşılmaktadır.
Türkiye saatiyle 18:00 da alınan tasnif neticelerinde Kennedy'nin 30.364.560 oy ile Nixon'un da 29.895.336 oy aldığı görülmüştür. Bu saatlerde her iki aday arasındaki fark Kennedy lehine yarım milyon oy civarında bir önde gidiş göstermiştir.
Fakat oylama ikinci derecede seçmenlere aksettiğinden Kennedy'nin açık farkla öne geçtiği anlaşılmıştır. Kennedy 296 ve Nixon'da 188 ikinci derecede seçmen oyu temin etmiştir. Buna ilaveten halen oy tasnifine devam edilen 4 eyalette Kennedy'nin başta gittiği bildirilmiştir.
Türkiye saatiyle tam gece yarısı, Nixon; rakibi Kennedy'nin Başkanlık seçimini kazandığını kabul etmiş ve O'nu tebrik ederek, istikbalde kendisine yardımcı olacağını ifade etmiştir. Nixon, seçim neticelerini Los Angeles'tan ve Kennedy'de Boston'daki evinden takip etmiştir.
Oy tasnifinin başında evvela Nixon'un kazandığı ve sonra Kennedy'nin az bir farkla onu geçtiği görülmüştür. Daha sonra fark, Kennedy lehine 2 milyon oy yükselme kaydetmiş ise de tasnif sona yaklaştıkça bu ara yarım milyon civarına düşmüştür.
New York, Texas, California, Pensylvania eyaletlerinin bilhassa Kennedy'ye kayması, O'nun galibiyetinde mühim rol oynamıştır. Amerika Birleşik Devletleri'ne yeni katılan eyaletlerden Havai Adaları seçmenleri Nixon'a ve Alaska seçmenleri de Kennedy'ye oy vermiştir.
Amerikan Temsilciler Meclisi ile Senato seçimleri de Demokratların zaferiyle neticelenmiştir. Demokrat adaylar gerek Temsilciler ve gerekse Senatoda çoğunluğu sağlayarak, Amerikan Kongresinde hakim duruma geçmişlerdir. Eyalet Valiliklerinden 13'ünü Demokratlar ve 9'unu da Cumhuriyetçiler kazanmıştır.
Washington siyasi çevreleri Kennedy'nin kazanmış olması neticesinde Amerika'nın dış politikasının değişmeyeceği hususunda ittifak etmektedir. Kennedy 20 Ocak 1961 günü yemin ederek Amerikan idaresini Başkan Eisenhower'dan devir alacaktır.
Seçim, Avrupa memleketlerinde kalabalık halk kitleleri tarafından alakayla takip edilmiştir. Bilhassa İngiltere ve Danimarka'da ilgi büyük olmuş, milyonlarca kişi televizyon başından ayrılmamıştır.
Moskova Radyosu ise Salı akşamı yaptığı bir yayında:"Milyonlarca Amerika'lı seçime ilgi göstermedi, hatta rey bile vermek istemiyorlar" demiştir. Bunun sebebi olarakta Nixon'la Kennedy arasında önemli farklar bulunmamasını ileri sürmüştür.
Bu haberle ilgili magazin haber için tıklayın

Hiç yorum yok: