1.01.2006

Sabıkalıların Pençesinden Kurtarılıyor


31 Temmuz 1962 Salı tarihli Hürriyet Gazetesinden

Yankesicilik yaparken tam 11 defa suçüstü yakalanan Nurten'in bütün ailesi de mükerrer sabıkalı

Bütün aile büyükleri sabıkalı olan 8 yaşındaki Nurten Özmut'un "Suçlular çemberinden" kurtarılması için, anne ve babasından alınarak, bir yetiştirme yurduna teslim edilmesine, dün 12. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından karar verilmiştir.
Emniyet Müdürlüğü Çocuk Suçluları Bürosu, Nisan ayı içinde, Savcılığa müracaat etmiş, Nurten'in aile büyükleri tarafından suça yöneltildiğini bildirmiş ve bir yurda yerleştirilmesini temin amacıyla, anne ve babasından alınmasını istemiştir. Savcılık, Medeni Kanunun 274. maddesi gereğince, anne ve baba aleyhine "velayetin nez'i" davası açmıştır.
Özmut ailesi, polislerin bile tereddütlü olarak girdikleri Kasımpaşa Hacıhüsrev Mahallesi'nin ünlü sakinlerindendir. Baba, kumarbaz Nuri'dir. Anne Feride 25 yaşında, 10. çocuğa hamile ve yankesicilikten sadece 16 sabıkası bulunmaktadır. Nurten'in teyzesi Keriman 15, amcası Nurettin 13, kendisi de 11 defa yankesicilik suçundan yakalanmıştır. İşte böyle bir muhitte yetişen Nurten Özmut, şimdi annesi ve babası tarafından gizlenmektedir.
BANGIR BANGIR
Dünkü duruşma sırasında, Nurten'in annesi Feride:
-Alın, istediğinizi yapın, Nurten'i aldığınız gibi, dilerseniz beni de alın. Ne olacak? Daha evde 8 tane var. Millet cayır cayır hırsızlık yapıyor. Benimkinden başka yankesici çocuk yok mu? Nurten'i aldınız, onları ne yapacaksınız?
diye bangır bangır konuşmuştur.
Hakim, hırsızlık yapmıyan kızlara koca bulmanın imkansız olduğu bir muhitte yaşayan Feride'ye öğüt vererek:
-Kızınız burada yetişecek, dürüst olacak. Sonra, istediğin zaman alabileceksin. Bu karar aleyhinize değil, sizin iyiliğinizedir.
demiş ise de kızgın anneyi teskin edememiş ve mübaşir vasıtasıyle salondan çıkartmıştır.
Feride, koridora çıkınca gazetecilere küfürler savurmuş, yavrusundan ayrılmasının intikamını alacağını söylemiştir. Çocuklarını gayrimeşru bir kazanç vasıtası olarak gören Feride:
-Sizin çocuklarınızı elinizden alsalar ne yaparsınız? Hırsızlık yapıyoruz diye yakalayacaklarına, neden yaptığımızı bulsalar ya
demiştir.
SABIKALI YATAĞI
İstanbul'da devrine göre, herhangi bir semt sabıkalı yatağı olmuştur. Fakat, külhanbeyi, tufeyli yetiştiren bazı semtler daima şöhretlerini muhafaza etmişlerdir. Tophane'de Kulaksız'ı, Kasımpaşa'da Hacıhüsrev'i daima sabıkalılar işgal etmiştir. Gecekonduların çoğalmasından sonra Taşlıtarla, Zeytinburnu, Gültepe gibi semtler, eski şöhretlerle rekabete girmişse de yıldızlık vasfına erişememişlerdir!
Bu durum karşısında, Nurten'in annesi biraz haklı görünmektedir. Çünkü dava bir Nurten ile halledilebilecek durumda değildir.
Şimdi polis, mahkeme kararının kesinleşmesini beklemektedir. Daha sonra Nurten'i arayıp bulacak ve bir yurda yerleştirecektir. Annesi küçük kızın Bursa'da olduğunu söylemektedir.

Hiç yorum yok: