5.09.2005

Elia Kazan'ın filmi aleyhimize propaganda olacak


















31 Temmuz 1962 Salı tarihli Hürriyet Gazetesinden

Elia Kazan'ın filmi aleyhimize propaganda olacak

Kayserili rejisör Elia Kazan'ın, iki gün önce çevrilmesine başlanan "America, America" filmi ile, bütün dünyada takriben 200 milyon kadar sinema seyircisi, Türkiye'yi perişan görünüşlü mahalleler; sefil kılıklı, fesli insanlar diyarı olarak tanıyacaktır. Nitekim, dün sabah erken saatlerinden itibaren Hasköy'de, filmin İstanbul sahnelerini çekmeye devam eden rejisör Kazan, "America, America" filminde, dedesinin gençliğini canlandıracak olan 21 yaşındaki Yunanlı Statis'e saçı, sakalı birbirine karışmış, parça, parça bir kıyafet içinde, kamera önünde poz verdirmiştir.
YIRTTILAR
Statis Giallis'ten başka, filmin Amerikalı başartistlerinden John Marey de Kapalıçarşı'dan satın alınan bir hamal kıyafeti içinde, kamera karşısına çıkmıştır. Fakat, bazı resmi ilgililerin de takip ettiği dünkü çalışmalar esnasında, teknisyenler, John Marey'in hamal kıyafetini; pantolon ve ceketini yırtarak, istenilen şekle sokmuşlardır.
KÖHNE EV
Önümüzdeki cumartesi gününe kadar dedesinin Türkiye'den hicretini gösteren sahneleri, İstanbul'da çekecek olan Kazan, dün Hasköy İskelesi arkasında bir ev ile kahveyi kiralamıştır. Yarısı çökmüş, kırık camlı ahşap ev ile salapurya haline gelmiş bir sandalın dekor teşkil ettiği sahneyi, birçok kereler tekrarlattırarak çektirmiştir.
Şehrin en eski mahallerinde, yıkılmaya yüz tutmuş evler dekor olmak üzere senaryosunu tatbik eden Kazan ve 40 kadar teknisyeni, çalışmalarını önümüzdeki cumartesi günü sona erdireceklerdir. Kazan ve teknisyenleri, bilahare Yunanistan'a gidecekler ve filme orada devam edeceklerdir.

Sözcük:
salapurya:Ticaret eşyası taşımakta kullanılan, 10-15 tonluk, üçgen biçiminde yelkeni olan ticaret gemisi

Hiç yorum yok: