10.08.2005

Seksen yıl süren dava nihayet bitti


30 Temmuz 1962 Pazartesi tarihli Hürriyet Gazetesinden

Seksen yıl süren dava nihayet bitti

Mehmet Göçer bildiriyor:

Elbistan, 29 - İlçemize bağlı Akfil ile İncecik köylüleri arasında Bebe Mezraası yüzünden, 80 yıldır devam eden dava, nihayet Mezraada Akfillilere ait evlerin, 1 başçavuş ve 10 er nezaretinde yıkılması ile neticelenmiştir. Ancak, Akfilliler bunun son dava olmadığını; evlerinin yıkılıp ağaçlarının sökülebileceğini, esasen Mezraa kurulduğundan beri evlerin iki defa yıkıldığını, bunun üçüncü olduğunu, haklarını kullanıp, davayı tazeliyeceklerini söylemişlerdir.
TAŞKINLIK
Temyiz Mahkemesinin de tasdiki ile İncecik köyüne, Mezraadaki haksız yerlerin yıkılması için giden Akçadağ Jandarma Karakolu mürettebatı, köylülerin taşkınlığı ile karşılaşınca, vazifesini ifada muvaffak olamamıştı. Bunun üzerine, İlçemiz Jandarma Kumandanı Başçavuş ile 10 er, Mezraaya giderek hükmü infaza başlamışlardır.
ACIKLI MANZARA
35 haneli, 100 nüfuslu Bebe Mezraasından Akfillilerin çıkışı, yürekler acısı bir manzara arzetmiştir. İhtiyar anneler, babalar, senelerce içinde oturdukları evlerin yıkılışını gözyaşları arasında seyretmiş, yine gözyaşları arasında eşyasını taşımış, bir kısmı da bu hale dayanamıyarak, jandarmalara mani olmak istemiştir.
Şimdi Mezraaya İncecik köylüleri taşınacak. Fakat Akfilliler de onların burada fazla oturmamaları için ellerinden geleni yapacaklar. Nitekim, Akfillilerin Reisi Halil Öztoprak, yeni bir dava için azimli.
EKTİ-BİÇEMEDİ
Bölgemizde günün dedikodusu ve günün olayı olan bu hadise ve bu davanın sırasında da, Akfilliler, Mezaraayı sürmüş ve buğday ekmiş, fakat dava o safhaya gelmiş ki bu buğdayları biçmek de İnceciklilere kısmet olmuş.
Bundan sonra bütün Elbistan, bugüne kadar 20 hakim ile 22 muhtar değiştiren bu ilgi çekici olayın ne gibi safhalar göstereceğini merak ediyor.

Hiç yorum yok: