18.08.2005

FACİA: Çarpışan İki Uçak Ankara'nın İçine Düştü



















2 Şubat 1963 Cumartesi tarihli Akşam Gazetesinden

FACİA: Çarpışan İki Uçak Ankara'nın İçine Düştü

Ankara şimdiye kadar görülmemiş bir hava faciasına sahne olmuş ve iki uçağın havada çarpışıp düşmesi ile yüze yakın insan yanarak ve parçalanarak ölmüştür. Saat 16.12 de Lefkoşe'den gelen Middle East (Lübnan) yolcu uçağı Türk Hava Kuvvetlerine mensup yerden aletle idare edilen ve henüz uçuşa kalkan C-47 uçağıyla çarpışarak şehrin en kalabalık yeri olan Ulus Meydanı civarına düşmüştür.
Kazada MEA Viscount uçağı Anafartalar Caddesi'ndeki Ticaret Hanı'na çarpmış, handa, civarında bulunan dükkanlarda ve yollarda bulunan yüze yakın kimsenin ölümüne sebep olmuştur.
Kaza nasıl oldu?
Olaya şahit olanların anlattıklarına göre, MEA uçağı C-47 ile çatpıştıktan sonra uçağın önce sol kanadı gövdeden ayrılmış ve yalpalamaya başlayan uçak Hükümet Caddesi ile Anafartalar Caddesi'nin kesiştiği noktadaki Ticaret Hanı'na büyük bir gürültü ile çarpmıştır.
Uçağın dağılan parçaları derhal yangınlara sebep olmuş, Hacı Bayram Camiine giden yolun iki tarafındaki dükkanlarda "Bir gözlükçü, bir kunduracı, bir tatlıcı, bir eczane ve bir kahve derhal yanmış, bu arada bazı dükkanlar hasara uğramış, bu binalarda bulunan vatandaşlardan bir kısmı ağır, bir kısmı hafif olarak yaralanmıştır. Çıkan yangınlar havagazı boruları patlaması ile büyümüş ve Garanti Bankası ile İstanbul Bankasının personelinden birçok kimsenin kurtarılması mümkün olmamıştır.
Kazanın akşam saatlerine rastlaması ve merkezi bir yerde oluşu paniğe sebebiyet vermiş, halkın bir anda olay yerinde toplanması, kurtarma ekiplerinin çalışmasını güçleştirmiştir. Durum karşısında askeri birliklerden yardım istenmiştir. Kurtarma ekipleri yangına karşı köpüklü ilaç sıkmışlar, infilakı önlemeye çalışmışlar ve yanmıyan elbiseler giyerek yaralıları ve kaza kurbanlarını çıkararak hastaneye nakletmişlerdir. Kazada MEA uçağında bulunan 11 yolcu ve 4 mürettebat derhal ölmüş, uçağın makinistinin cesedi Ticaret Hanı'nın dördüncü katında bulunmuştur.
Yolların durumu
Uçağın düşen parçaları ve çıkan yangın ve infilaklardan yollarda bulunan birçok vatandaş yaralanmıştır. Hükümet Meydanı'ndaki dolmuş durağı ile civarda parketmiş 10 otomobil, minibüs harap olmuştur.
İkinci uçak
Kazada çarpışan Türk Hava Kuvvetlerine ait C-47 uçağı ise Yenihayat Mahallesindeki 116 ve 117 numaralı evlerin üzerine düşmüş ve uçak parçaları bu sokak sakinlerinden 5 kişinin ölümüne 2 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştur. Ölenler 116 numaralı evde oturan Maruf, Süleyman Okkalı, eşi ve biri 4, diğeri 5 yaşında olan kız ve erkek torunları ile 117 numaralı evde 65 yaşlarındaki Dürdane'dir. Cesedi enkaz altından çıkarılamamıştır. Bu arada iki çocuk yaralanarak hastaneye kaldırılmıştır. Uçakta bulunan pilot yüzbaşı Necati Sunay, teğmen Fikret Tartar ölmüştür. Kurtulan ve ölen tespit edilememiştir.
Telsizci assubay, kıdemli başçavuş Hüsamettin Çelik uçaktan kendini atmış ve Yenihayat Mahallesindeki arzuhalci Nuri Doğancan'a ait 26 numaralı evin üzerine düşerek ölmüştür.
Hadise sırasında Zehra isimli 35 yaşlarında bir kadın çıldırmıştır.
Yenihayat Mahallesinde de 5 ev harap olmuştur.
İnönü ağladı
Başbakan İnönü saat 19 da beraberinde Feyzioğlu ve Bekata olduğu halde hastaneleri dolaşarak bilgi almış, Numune Hastanesinde banka memurlarından cesedi bulnamıyan Selçuk Karafakuoğlu'nun ablası Başbakanın boynuna atılarak "Paşam, ağabeyimi bul" diye bağırmıştır. Genç kadının bu feryadı Başbakanın da ağlamasına sebep olmuştur.
Radyo ile devamlı surette kan yardımı istenmiştir.
Feci sahneler
Olayın vukuu sırasında Gima önünden geçmekte olan 13 yaşında bir kız çocuğu infilaktan sıçrayan bir parçanın üzerini yalayıp geçmesi ile yürürken alev alev yanmaya başlamış, bu sırada Gima tezgahtarı Reşit Mora tarafından üstündeki elbiseler parçalanmak suretiyle kısmen yanmış olarak kurtarılmıştır.
Lübnan Hava Yollarına ait uçak enkazından ilk olarak kömürleşmiş 10 ceset çıkarılmıştır. Cesetler arasında Mekke'de intişar eden gazeteler bulunmuştur. Gazeteler "El Medine", "El Musavver", "El Bilat" küpürleri, elle örülmüş yün çorap parçaları, kürk gocuklar sağa sola saçılmıştır.
Olaydan sonra
Çarpışma ve yere düşerek parçalanma sırasında peşpeşe 8 infilak olmuş, Cumhurbaşkanı Gürsel, Başbakan İnönü, Başbakan Yardımcısı Dinçer, İçişleri Bakanı Bekata, Hava Kuvvetleri Kumandanı Tansel olay mahalline gelerek bilgi almışlardır.
Kordon altına alındı
Ulus ve Kale arkasındaki iki kaza mahalli de saat 18 den itibaren askeri kordon altına alınmış ve halk dağıtılmıştır. İtfaiye ve istihkam birlikleri enkazlar arasından ceset ve yaralıları çıkarmaktadırlar. Bu arada caddelerdeki toplanan halk yüzünden trafik durmuş, yaralı ve ölü nakleden cankurtaranlar tretuarlardan gitmek zorunda kalmışlardır.

2 yorum:

freelancer dedi ki...

çok ilginç bir haber yaw bu, "uçağın makinistinin cesedi Ticaret Hanı'nın dördüncü katında bulunmuştur" diyor...

Adsız dedi ki...

ankaranın tarihinde çok çok önemli bir kaza.büyüklerimizden çok dinledik bu faciayı.önemli bir tarihi bilgi olduğu düşüncesindeyim.